• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Beer Station

Sieť predajní s pivom od malých pivovarov. Plníme plastové a sklenené fľaše cez špeciálne zariadenia tak, aby pivo zachovalo kvalitu, chuť a životnosť

  • PIVO
  • MÔJ ÚČET
  • O NÁS
  • NOVINKY
  • PREVÁDZKY
    • BRATISLAVA
      • OC Galéria – Tesco Lamač
      • VIVO! Bratislava
      • OC Galéria – Petržalka
  • DISTRIBÚCIA PIVA
  • FAQ
  • KONTAKTY
  • Show Search
  • 0 položiek0.00€
Hide Search

Kulinárstvo: Ako kombinovať chute piva a jedla

sep 8, 2020

Priznajme si to. My, čo vyhľadávame remeselné pivá, sme pôžitkári. Či je to tak kvôli vyžívaniu sa v nových chutiach na jazyku alebo ocenení poctivej, ručnej práce; vždy ide o silný labužnícky zážitok. Rovnako, ako pri jedle. Naviac vieme, že pivo predsa najlepšie chutí v spojení s výbornými pokrmami. Preto sme si pre vás prichystali zopár rád, aké pivká sa hodia k jednotlivým jedlám. Keď už kulinársky zážitok, tak nech je poriadny, no nie? 

Isto sa vám pravidelne stáva, že po dobrej večeri, či už je to grilované mäso, pikantné indické curry, mexické fazule alebo marinovaná rybka, máte chuť zavŕšiť pokrm osviežujúcim pivom. Pár blahodárnych prehltnutí zlatého moku spraví akúsi pomyselnú bodku za výdatnou variáciou chutí práve skonzumovaného jedla. V ten moment väčšinou siahate po najbližšej možnej variante piva, či už je to lager alebo ale. Avšak rovnako tak, ako nebudete spájať rajčinovú omáčku so zavináčom, tak aj typ piva, ako príloha k jedlu, má svoje pravidlá. Základom je držať sa štyroch bodov.

Kontrast

Aby sme vytvorili dokonalú dvojicu pokrmu a piva, musíme zvoliť len jednu dominantnú chuť jedla, ktorá bude základným nositeľom celého zážitku. Chuťovo najvýraznejšia zložka jedla najčastejšie pochádza z bielkovín (hovädzie), omáčky alebo zo samotnej metódy prípravy jedla (napríklad grilovanie). Celou ideou kontrastu je, aby na pomyselných miskách chutí pivko túto nosnú chuť jedla vyrovnalo. Niečo ako ying a yang. Ideálnym príkladom takého kontrastu sú ustrice a porter. Ustrice sú veľmi slaným pokrmom, ktoré keď spláchnete čokoládovo horkým porterom, krásne dorovná hladiny všetkých zmyslov v ústach. Celkovo je spojenie slano-horkých chutí veľkou studnicou chuťových zázrakov, vyskúšajte:)

Dopĺňanie

Niektorí šéfkuchári a someliéri sa snažia nájsť v jedle a pití harmóniu podobnosti. Ak nám bolo napríklad servírované pikantné thajské curry, dokončíme pôžitok ostrým svetlým aleom. Podobne to platí aj pri ďalších príchutiach: ovocné s ovocným; čokoládové s čokoládovým; atď. Hlavnou úlohou je však vytvoriť chuťovú odozvu toho, čo sme práve skonzumovali, a tým celý pôžitok umocniť. Aby jednoducho dúšok piva tvoril dozvuk celého charakteru jedla. Kombinačným možnostiam sa, samozejme, medze nekladú. 

Porovnávanie s vínom

Áno, vieme, víno predsa do článku s pivom nepatrí! V tomto prípade si však alkoholickým hroznom pomôžeme pri porovnávaní s jednotlivými druhmi pív. Vo všeobecnosti je totižto väčším zvykom pri labužníckych pokrmoch otvoriť fľašu vína. A vždy uvažujeme, aké víno sa k danému jedlu hodí. Vinárom, ak nejakí našu stránku čítajú, netreba túto problematiku vysvetľovať. Skôr vás len inšpirujeme, ako sa dá rovnako variovať s pivom na základe toho, aké víno otvárate. Ak k jedlu nalievate víno s ľahkým charakterom, vyskúšajte namiesto toho fľašu ležiaku či pšeničného. Stredne intenzívne vína typu Merlot či Chianti nahraďte klasickým svetlým aleom či IPA. Kyseliny, ktoré by ste hľadali v týchto typoch vína krásne nahrádzajú kyseliny z chmeľu. Žiadny pocit ťažkého žalúdka teda nehrozí. Ak sa vyžívate v ťažkých vínach, potom je na čase otvoriť si stout či porter.

Pite, čo vám chutí

Môžeme písať čo chceme, no každý sme iný a nie všetkým musí chutiť rovnako. Preto ak máte najradšej klasický ležiak, budete ho piť ku všetkému. Rovnako tak IPA či ale. A viete čo? Tak je to správne. Pôžitkárstvo predsa nie je o striktných pravidlách, ale o tom, čo nám vykúzli spokojný výraz v tvári. Takže pite, čo máte najradšej!

Rovnako ako experimentovanie s jedlom nepozná pravidlá, tak ani varenie piva. Dokonca ani vzájomné spájanie týchto dvoch svetov, ktoré sme v článku zľahka načrtli. Rozhodne nejde o pevne stanovené skutočnosti, skôr len jemné rady, ako si chuť obľúbených jedál a pív ešte umocniť. Ak by ste radi zistili niečo viac o tom, aké druhy IPA, sedia k rôznym jedlám, skúste sa inšpirovať radami šéfkuchára Adama Dulyeho či Bena Butlera. Väčšinu obľúbených typov pív a k nim sa hodiace papanie zase pokryli na portáli Forklift & Parade. 

Nazdravie a dobrú chuť!


Nikdy sa predsa nechodí len na jedno??

  • Keď mám rád IPA, aké iné pivo ešte môžem vyskúšať
  • Weizen 11°: Pšeničný klenot spod Tatier
  • Sour Ale Úlet 9°: Kyseláč, čo vám v chladničke nesmie chýbať
  • Rebríček: Ktorý národ je kráľom v pití piva?

 

NOVINKY

Reader Interactions

Trackbacks

  1. Pivný kúpeľ a craft v ruke- spojenie najvyššieho pôžitkárstva píše:
    17.09.2020 o 19:49

    […] Kulinárstvo: Ako kombinovať chute piva a jedla […]

  2. Pivná alchýmia (3.): V hlavnej úlohe jačmenný slad píše:
    21.09.2020 o 01:37

    […] Kulinárstvo: Ako kombinovať chute piva a jedla […]

  3. Svet craftových pív: Aké trendy diktujú zahraničné pivovary? píše:
    30.09.2020 o 21:15

    […] Kulinárstvo: Ako kombinovať chute piva a jedla […]

  4. Wet Hop 11°: Sviatočné pivko varené tým najčerstvejším spôsobom píše:
    10.10.2020 o 21:54

    […] Kulinárstvo: Ako kombinovať chute piva a jedla […]

  5. 5 pivných drinkov, ktoré si namiešate v pohodlí domova píše:
    15.10.2020 o 22:06

    […] zákonitosťou, ako IPA. Chute jednoducho treba dopĺňať, nie im ísť napriek. Presne ako v kombinácii piva s jedlom, ktoré sme rozoberali už […]

  6. 5 tipov, ako si vychutnať obľúbené pivo a nepribrať píše:
    26.10.2020 o 19:56

    […] Mrkvové či uhorkové hranolky, špargľa alebo brokolica. To je len zopár nízkokalorických a zdravých náhrad mastných a kaloricky bohatých príloh, ktoré všetci radi k pivku prikusujeme. Áno, áno, neznie to ani zďaleka tak lákavo ako klasické hranolky, kuracie krídeľká či pizza, avšak telu v týchto momentoch väčšinou nejde tak o to, čo konzumuje, ale skôr, že „niečo“ konzumuje. Aj pri zdravých variantách snacku pozor na omáčky či dipy, ktoré môžu byť skrytým zabijakom celej zdravej chrúmacej aury. Keď už neplánujete presedlať na telu prospešnejší zeleninový variant jedla a piva, tak sa aspoň inšpirujte, ako túto dvojicu kombinovať správne? […]

Primary Sidebar

Košík

Minimálna objednávka 3L

Rozvoz Bratislava a okolie

Všetky objednávky do 14:00 budú doručené ešte v ten istý deň medzi 15:00 a 20:00
Objednávky zaslané po 14:00 doručíme nasledujúci deň
V Bratislave vozíme každý deň bez výnimiek

Copyright © 2023 — GROWLER s.r.o. — Sídlo spoločnosti: Zámocká 5, 81101 Bratislava IČO: 50 881 825 — Informačná povinnosť — VOP

  • FACEBOOK
  • INSTAGRAM