FAQ

Koľko stojí doprava a kedy sa doručuje?

U nás máte dopravu nad 45€ vždy ZADARMO a je jedno či ste z Bratislavy, Košíc alebo Trenčína.
Objednávka do 45€:
Bratislava – kuriér Beer Station – 1.9€
Slovensko do 45€ –  kuriér GLS – 4,90€
Bratislava:
Všetky objednávky do 14:00h. budú doručené ešte v ten istý deň medzi 15:00h. a 20:00h.
Objednávky zaslané po 14:00h. doručíme nasledujúci deň.
V Bratislave vozíme každý deň bez výnimiek.
Kuriér GLS:
Doba doručenia sa bežne pohybuje od 24 do 48 hodín. 

Čo predávate?

BEER STATION – okno do sveta remeselných pív.
Máme rôzne pivá z rôznych slovenských a českých menších pivovarov, ktoré čapujeme do fliaš so sebou na  princípe protitlaku.
V ponuke vždy máme ležiaky, ktoré budú pripomínať plzeňský štýl, ale aj vrchne kvasené pivá. To sú piva štýlu IPA, APA, Ale, Stout, Belgické a iné. Všetky pivá sú nepasterizované a väčšinou aj nefiltrované.

Čo znamená remeselný pivovar?

Remeselný pivovar znamená pivovar s vysokou mierou poctivej ručnej práce a kvalitné prírodné suroviny bez pridaných umelých látok.

Je pivo zachladene?

Piva máme v chladiacich boxoch, preto ho dostanete chladené. Ak pivo nevypijete hneď, odporúčame ho uschovať v chladničke, pretože väčšina pív, ktoré čapujeme, su nefiltrované a nepasterizované.

Koľko mi pivo vydrží?

Pivo odporúčame vypiť čo najskôr, výdrži ale čerstvé aj niekoľko týždňov, pretože počas plnenia nie je v kontakte so vzduchom. Odporúčame ho uschovať v chladničke, lebo je nepasterizované.

Ako plníte pivo do fliaš?

Pivo plníme na báze protitlaku, preto čapovanie netrvá dlho, a pivo zachováva chuť a vôňu, ako pri čerstvo načapovanom pive.

Máte na to špeciálne plničky?

Zariadenie PEGAS, ktoré používame na plnenie piva do fliaš funguje na princípe protitlaku a bez prístupu vonkajšieho vzduchu, preto pivo, ktoré čapujeme, zachováva penu a chuť takú, ako pri čerstvom čapovaní do pohára zo sudu, do niekoľkých týždňov, až kým fľašu neotvoríte.
Tieto plničky používajú aj niektori pivovary pre nasledujúci predaj fľaškového piva u seba v predajniach alebo v pivotékách.
Keby sme čapovali cez obyčajne pivne kohúty, pivo by sa pokazilo do jedného dňa, a navyše by nemalo pôvodný obsah CO2.
Pretože pivo je nepasterizovane, aj pri takom spôsobe plnenia, treba ho uchovávať v chlade.

Akým plynom tlačíte pivo?

Pri plnení používame Pivoplyn.  Je to zmes dusíka a oxidu uhličitého. Pri nižších teplotách a pri tlaku sa nerozpúšťa vo vode tak, ako oxid uhličitý a nepresycuje pivo.

Do akých fliaš plníte?

Pivo plníme do plastových a sklenených fliaš. Plastové fľaše majú objem 0,5L a 1L, a sú zahrnuté v cene piva. Sklenené fľaše majú objem 0,75L, 1L a 2L, sú určené na opakované plnenie a sú spoplatnené 0,75L = 3,30 Eur, 1L = 9,90 Eur, 2L = 13,90 Eur

Prečo pivá z remeselných pivovarov sú zdravšie?

Piva z remeselných pivovarov neobsahujú žiadne konzervanty alebo iné umele latky, sú nepasterizované a väčšinou aj nefiltrované, preto obsahujú viac vitamínov.

Prečo pivo chutí po ovocí? Je to ako radler?

Zloženie každého piva, ktoré čapujeme: slad, chmeľ, kvasinky a voda. Len občas pri niektorých špeciáloch pivovar môže pridať počas varenia čerstvé ovocie, zázvor, alebo napríklad kávu…
Ovocné alebo iné chute v niektorých pivách vznikajú vďaka väčšiemu množstvu chmeľu v pive. V pivách štýlu ALE (IPA, APA…) je cca 6 krát viac chmeľu, ako pri bežných ležiakoch.

Čo znamená IPA alebo APA…?

To sú štýly piva, ktoré pochádzajú z Anglicka. Pri týchto pivách sa používajú trochu iné suroviny, teplota a postup varenia, chmeľu sa pridáva aj 6 krát viac, vďaka čomu vznikajú ovocné a citrusové chute a zvyšuje sa horkosť napoja.

Aké sú to štýly piva IPA, APA, EPA?

Pivné štýly typické intenzívnym chmelením, v chuti ovocne, citrusové s vyššou horkosťou. Majú anglické korene. India pale ale (IPA) je pôvodne produktom anglického kráľovského dvora vytvoreným na dlhé cestovanie, čo dovoľoval chmeľ ako konzervant. American pale ale (APA) má napriek názvu anglické korene, no je charakteristický najmä použitím amerických odrôd chmeľu. Pre English pale ale (EPA) sú zas charakteristické anglické suroviny, horkosť je dorovnávaná sladovými chuťami. Milovníci horkastej pivnej chuti si prídu na svoje.

Ponuka sa obmieňa?

Ponuka sa mení každý deň. Stále narážame nové, čerstvé piva. Ponuku aktualizujeme v našej appke Beer Station, ktorú si viete stiahnuť v AppStore alebo v GooglePlay.

Prečo sú niektoré piva drahšie?

Niektoré piva, ktoré ponúkame sú drahšie, pretože sa vyrábajú  remeselným spôsobom pri použití kvalitnejších surovín. Množstvo sladu a chmeľu je mnohokrát väčšie, ako pri bežných ležiakoch. Okrem toho malé pivovary nepoužívajú konzervanty, preto pivo počas celej doby sa uschováva v chladiacich boxoch.

Čo je pasterizácia?

Pasterizácia slúži výhradne na predĺženie trvanlivosti. Meno dostala podľa svojho vynálezcu. Louis Pasteur pôvodne vynašiel túto techniku v roku 1864, aby zabránil skysnutiu vína. Veľmi rýchlo sa však ujala aj v pivnom svete. V princípe ide o zabitie rôznych mikroorganizmov, spôsobujúcich kazenie potravín, pomocou tepla. Pri pasterizácii sa ničia aj vitamíny a živiny, preto nepasterizované pivo pre pivárov je o veľa sympatickejšie.

Čo je filtrácia?

Filtrácia sa používa hlavne na odstránenie zákalu z piva, aby sa dosiahla krištáľová čírosť. Funguje na mechanickom princípe, pivo sa fyzicky tlačí cez filtre, ktorých zrnitosť sa použije podľa toho, ako dôkladne chceme pivo prefiltrovať. Filtrácia taktiež predlžuje trvanlivosť piva a zlepšuje odolnosť voči zlým podmienkam skladovania, ale ovplyvňuje aj jeho vlastnosti.

Kvasinkové pivo

Kvasinkové pivo je zväčša len marketingová fráza, pretože do každého piva sa počas varenia pridávajú kvasinky.
Sú pivá, do ktorých bolo pridané navyše malé množstvo čistej kultúry kvasiniek pred plnením. Take pivo môžeme označiť ako kvasinkové. V podstate to však o vlastnostiach piva veľa nehovorí. Pivo je už spravidla prekvasené, kvasinky v ňom nemajú čo jesť a prechádzajú rovno do neaktívnej fázy hybernácie a odumierania, čo môže spôsobiť skôr škodu, než úžitok.

Návrat hore