• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Beer Station

Sieť predajní s pivom od malých pivovarov. Plníme plastové a sklenené fľaše cez špeciálne zariadenia tak, aby pivo zachovalo kvalitu, chuť a životnosť

  • PIVO
  • MÔJ ÚČET
  • O NÁS
  • NOVINKY
  • PREVÁDZKY
    • BRATISLAVA
      • OC Galéria – Tesco Lamač
      • VIVO! Bratislava
      • OC Galéria – Petržalka
  • DISTRIBÚCIA PIVA
  • FAQ
  • KONTAKTY
  • Show Search
  • 0 položiek0.00€
Hide Search

Keď mám rád IPA, aké iné pivo ešte môžem vyskúšať?

aug 31, 2020

V dnešnej ponuke craftových pív je najviac dostupným typom piva IPA, teda India Pale Ale. Niet sa čomu čudovať, keďže IPA možno variť v širokých chuťových škálach. Od svetlých po zakalené; poriadne horké až ovocné pivká, ktoré buď milujete, alebo ste raz ochutnali a presedlali na niečo iné.

 

Špecifický chuťový zážitok z IPA má základ v porcii chmeľu, ktorý sa počas varenia používa. Oproti ostatným pivám sa ho totižto používa oveľa väčšie množstvo, čoho následkom sú práve chuťové variácie typické pre jednotlivé chmeľové druhy. Áno, chmeľu nie je len jeden druh, presne ako sme písali v minulom článku. Ak patríte medzi fanúšikov “Íp”, tak pri dnešnom článku rozhodne zbystrite. Prichystali sme si totiž odporúčania, ktorými si rozšírite svoje pivné obzory.

Ovocná sila

Ak pred horkejšími kúskami uprednostníte šťavnatú ovocnosť pív, ktorá je pre vás piteľnejšia, odporúčame vám vyhľadávať napríklad New England IPA, ktorá je ešte viac chmelená než klasická IPA. Viac chemelená však v tomto prípade neznamená viac horká, ale paradoxne práve naopak. Ak hľadáte niečo skutočne osviežujúce, čo sa od horkej pivnej chuti vzďaľuje, siahnite napríklad po sour ale. Príchuť a aróma po ovocí ako v NEIPA, tak sour ale, môže pochádzať buď zo skutočného ovocia pridaného počas varenia, alebo použitím kvasiniek z kútov sveta ako Anglicko, Nemecko či Belgicko. Práve tie svojim charakterom prinášajú do výslednej chuti potrebnú dávku ovocného osvieženia.

Odporúčané pivá:

NEIPO-IT 14°(Čierny Kameň) – poctivo zakalená New England IPA poháňaná štyrmi ovocnými chmeľmi

Úlet 9° (Čierny Kameň) – sour ale/kyseláč s poriadnou porciou čerstvého bobuľovitého ovocia, ideálny parťák na horúce dni

IPA či NE IPA? 12,6° (Parom & Šilker’s Brewery) – El Dorado a Sabro, ktorých bolo pridaných 14kg, robia z pivka šťavnatú, voňavú a krásne svetlú NEIPA

Nectar Of Happiness 17° (Zichovec) – tropická NEIPA, ktorá si vás získa chuťovým spojením manga, pomaranča a grapefruitu

IPA family

Aj keď sa môže podľa názvu tejto kapitoly zdať, že podvádzame a ponúkame to, čomu máme dávať alternatívu, v skutočnosti len rozširujeme portfólio rodiny IPA na, dá sa povedať, jeho bratrancov. Rodina ponúka totižto skutočne veľa prísadových variácií, ktoré ovplyvňujú výslednú chuť, farbu či arómu. Ide napríklad o Red IPA, Hazy IPA, či pivá s prídaním laktózy. 

Odporúčané pivá:

Promiseland 14° (Rye Island) – Hazy American IPA, silno zakalený kúsok, ktorý vás chuťovo vezme do osviežujúcej zasľúbenej zeme

Mango Bay 13,2° (MAD Scientist) – koncentrovaný maďarský milkshake s pridaním laktózy a manga, ktorý vytvorí leto na jazyku

Strawberry Milkshake IPA 15° (Wywar) – dnes už osvedčená klasika medzi Beer Station zákazníkmi, silno zakalená laktózová IPA s výraznou jahodovou chuťou

Ovocná i osviežujúca bomba. Vyber si pivný štýl NEIPA

Vyvážené chmelenie

Hľadáte vyváženejšiu prítomnosť chmeľu? Niečo podobnejšie klasickým ležiakom? Určite potom dajte šancu American Pale Ale (APA). V modernom craftovom varení, samozrejme, nepoznáme pevne stanovené pravidlá a chute, no v porovnaní s India Pale Ale sa pri APA dá očakávať sladovejší charakter pivka, ktorý pri pití zaistí ľahký sklz do krka. Pri amerických Pale Ale sa rovnako hojne využíva metóda wet-hopped, ktorá chuť obohacuje o silné chmeľové tóny.

Odporúčané pivá:

Wood Warrior 12° (Wywar) – priamy konkurent klasických ležiakov s citrusovými tónmi a arómou po ihličnanoch

Porch Punker 12° (Wywar&Hellbastard) – ľahké chmeľové tóny a jemná horkosť je recept na úspech pri každodennom pivárčení

Dry-hopped

Spoločným prvkom týchto nie IPA pív je proces chmelenia za studena. Chmeľ sa pridáva až počas fermentácie pivka, kedy sa do piva uvoľňujú najmä beta horké kyseliny a takmer minimum alfa horkých kyselín. Výsledkom sú úplne nové chmeľové chute a arómy bez zvýšenia celkovej horkosti piva.

Odporúčané pivá:

Tropicana 13,5° (Hop Grup) – za studena pridávaný Centennial a šťava z mandariniek, grepu a limetky sa zlúčili v sviežej citrusovej IPA

Queen of my heart 12° (Voodoo) – double dry hopped Ale je zárukou plnej a silnej chuti stredne horkého piva s výraznými tónmi ovocia a citrusov


Nikdy sa predsa nechodí len na jedno??

  • Sour Ale Úlet 9°: Kyseláč, čo vám v chladničke nesmie chýbať
  • Pivná alchýmia (1): Čapovanie piva je hotová veda
  • Pivná alchýmia (2): Horká odmena menom chmeľ

NOVINKY

Reader Interactions

Trackbacks

  1. Weizen 11°: Pšeničný klenot spod Tatier píše:
    04.09.2020 o 18:06

    […] Keď mám rád IPA, aké iné pivo ešte môžem vyskúšať? […]

  2. Pivný kúpeľ a craft v ruke - spojenie najvyššieho pôžitkárstva píše:
    17.09.2020 o 19:49

    […] Keď mám rád IPA, aké iné pivo ešte môžem vyskúšať […]

Primary Sidebar

Košík

Minimálna objednávka 3L

Rozvoz Bratislava a okolie

Všetky objednávky do 14:00 budú doručené ešte v ten istý deň medzi 15:00 a 20:00
Objednávky zaslané po 14:00 doručíme nasledujúci deň
V Bratislave vozíme každý deň bez výnimiek

Copyright © 2023 — GROWLER s.r.o. — Sídlo spoločnosti: Zámocká 5, 81101 Bratislava IČO: 50 881 825 — Informačná povinnosť — VOP

  • FACEBOOK
  • INSTAGRAM