Ak niekto použije výraz “po opici” v súvislosti s akýmkoľvek alkoholom, na 99% si predstavíme sucho v ústach, bolesť hlavy a nevoľnosť. Dnes si však na výrok “po opici” posvietime z opačného konca, keď vám po spomínanej Opici ústa zaleje chuť blaha a rozšíri sa úsmev. Áno, reč je o krnovskom pivovare Nachmelená Opice.
Remeselný pivovar Nachmelená Opice varí svoje opičky v malom sliezskom meste Krnov ležiace cez kopec od Poľska. Založenie pivovaru pripomína shakespearovu hru Romeo a Júlia, avšak s oveľa pozitívnejším vyvrcholením. Základy Opice totižto položili dve rodiny – Valentovci, ktorí vlastnili halu v bývalej textilnej fabrike a Kuřecovci, konkrétne Michal Kuřec ako majster sládok. Michal v tom čase nebol žiaden nedoštudovaný učeň, ale diplomovaný pivovarník a zabehnutý technológ piva v Pivovaroch Lobkowitz. Ako sa hovorí, the rest is a history, čo potvrdzujú na svojej stránke: „Slovo dalo slovo a 7. novembra 2015 boli uvarené prvé várky piva pod názvom Nachmelená Opice v Krnově.
Postupná cesta na vrchol džungle
Prvý rok, ako to býva zvykom vo väčšine podnikaní, je skôr skúšobný. To sa však netýka chlapcov od Nachmelenej Opice. Do konca roku 2015 totiž stihli uvariť 112 000 litrov premiérovej dávky. Na konci roku 2016 už cez trojnádobovú varňu pretieklo 1 712 hektolitrov tekutého zlata. V tom čase prišli aj prvé ocenenia a úspechy, kedy za svoje pivko IPA 14° získali tretie miesto v súťaži Pivo České Republiky a bronz získali na Jarní ceně českých sládků za Easter Stout 12°. Skrátka, raketový štart medzi pivnú smotánku.
Objemy uvarenej Opice sa v roku 2019 vyšplhali na číslo 4 948 hektolitrov, čo logicky vyústilo do nutného rozširovania zázemia pivovaru. Prikúpili sa skladové priestory a pribudli ďalšie významné ocenenia, z ktorých najjagavejšie je prvenstvo na medzinárodnej súťaži Frankfurt International Trophy za Sun APA 12°.
Tajomstvom a nedeliteľnou súčasťou úspechu Opíc na lokálnej, ale aj medzinárodnej scéne, je ich proces výroby. Michal si totižto pred varením nového druhu piva vopred určí, ako má vyzerať výsledná farba, vôňa a chuť. Akonáhle je výsledok definovaný, postupuje procesom smerom odzadu a tak stanovuje jednotlivé kroky. Takýto proces však vyžaduje znalosti skutočného majstra sládka, ktorým ale Michal bezpochyby je.
Popri všetkom ume a úspechoch, ktoré Nachmelená Opice od svojho vzniku nadobudla, ostáva Michal pokorný a verný svojmu štýlu. Tvrdí, že nie je umenie neustále vymýšľať niečo nové. Naopak je potrebné to, čo robí, zdokonaľovať: „Nemusíme byť prví, kto to určité pivo u nás vyrobí, ani si nevymýšľame vlastné štýly. Každá nová receptúra má svoj vývoj a má zmysel ju opakovať, ak je úspešná, pretože ju s každou ďalšou várkou zdokonaľujeme.“ (Pivo, Bier & Ale, 2020)
Alfasamec IPA 14°
Našim zákazníkom naprieč všetkými prevádzkami Beer Station nemusíme nijako zvlášť predstavovať túto polotmavú štrnástku. Jedno z najobľúbenejších pív na našom výčape si totižto svojou chuťou po citrusoch, tropickom ovocí a karamele získalo nejedného pivného nadšenca. Fakt, že táto Opica šmakuje nielen bežným pivárom, ale aj odborníkom, je päť pódiových umiestnení v rámci Piva České republiky.
My našich beerstatioňákov môžeme ubezpečiť, že sa nebudú musieť viac pýtať: „Nachmelenú opicu nemáte?”. Pretože zásoby Nachmelenej IPY 14° budú na výčape pravidelne. Už teraz si po vašu Opicu môžete prísť osobne, alebo si ju objednajte cez náš e-shop. Ku korenenému jedlu, chilli, indickej či thajskej kuchyni. Alebo lebo tak, na posedenie.
Ako tvrdia v Krnov: „Nič tak nevráti farbu na líčka, ako Nachmelená Opička“.
IG: @nachmelenaopice FB: /nachmelenaopice
Nikdy sa predsa nechodí len na jedno??
- Pivná alchýmia (1): Čapovanie piva je hotová veda.
- Oslávte Medzinárodný deň piva s 10% zľavou v Beer Station
- Júl sme začali ochutnávkou. Vďaka za fajn večer, pivári