Ak vám pri spojení slov ‚pivo‘ a ‚drink‘ prejdú po chrbáte zimomriavky, tak dnes skúsime túto kombináciu postaviť do trocha lepšieho svetla. Fakt, že je pivo najlepší nápoj pod slnkom, o tom nemusíme nikoho z vás presviedčať. Keď ho však umne skĺbime s ďalšími ingrienciami, objavíme nové chuťové zážitky. Čo je na tom najlepšie, drinky, ktoré si v tomto článku predstavíme, si dokážete namiešať v pohodlí domova. Obuť papuče a ide sa mixovať, sú pivné drinky na všakovaké spôsoby.
Kvalitné pivo, ktorým to remeselné je, svojim charakterom rozhodne patrí medzi nápoje, ktoré možno kombinovať s rôznymi ingredienciami. Príkladom môžu byť aj samotné crafty, ktoré samé v sebe neraz nesú harmonické spojenia ovocia, rôznych druhov sladu či dokonca kokosu či laktózy. Kľúčom k správne namiešanému pivnému drinku je však samotný výber druhu piva, ktoré chceme použiť. Pretože ako už vieme, je rozdiel otvoriť si stout či weizen. Ak vás aspoň troška o pivné drinky lákajú, a že by mali, poďme si ich pekne poporiadku rozobrať.
Aké pivo použiť?
O schopnosti rozpoznať pivné štýly našich zákazníkov a čitateľov pochybovať určite nebudeme. Pre poriadok však predsalen ozrejmíme, čo je typické pre ležiak či IPA, hlavne kvôli ich možnosti použitia v drinkoch. Napríklad spomínaný ležiak. Pivko, ktoré je v našich zemepisných šírkach jednoznačne najobľúbenejšie, je aj v koktejloch stávkou na istotu. Chuťovo jemne výrazné a viac perlivé pivo, ktoré dodáva drinkom „perlivý kopanec“. Prvotným ležiakovým koktejlom, ktorý nie je extra náročný na prípravu, je shandy. Najjednoduchší mix, ktorý docielite obyčajným zmiešaním ležiaku a čerstvo vytlačenou citronádou zriedenú sódou alebo krvavým pomarančom. Taký domáci radler. Ale s viac feši názvom.
Pri IPA, ktoré sú silno chemelené, teda o to viac ovocné, voňavé a výraznejšie, je vhodné sa riadiť dominantnou chuťou IPA. Ak teda máte indiu s citrusovým charakterom, šupnite doň citrusového panáka. Kvetinové IPA zase parádne pôjdu s ginom (alebo našim ekvivalentom – borovičkou). Avšak opatrne na pomery! Ide o to chuť IPA zvýrazniť a dať do harmónie, nie sám seba uspať po jednom pollitri. Pivká ako weizen či stout sa riadia rovnakou zákonitosťou, ako IPA. Chute jednoducho treba dopĺňať, nie im ísť napriek. Presne ako v kombinácii piva s jedlom, ktoré sme rozoberali už dávnejšie.
Zopár domácich receptov
Aby sme len nepísali do prázdna a vy ste si niečo z tohto článku odniesli, ponúkneme pár receptov na pivné drinky, ktoré zvládnete v pohodlí domova a bez väčších problémov. Stačí sa len držať základnej poučky – miešať chute, ktoré sa nebijú. Ideme teda na to:
- Spiked Michelada
Letná mňamka s trochou tequilového vetra do plachiet. Šťavu z jednej limetky odstreďte a zbytkom limetky potrite pohár, do ktorého budete micheladu servírovať. Takto olimetkovaný pohár vyváľajte v soli, aby sa naň soľ prichytila. Pohár naplňte ľadom, pridajte jeden shot tequily a šťavu z limetky. Zľahka premiešajte a doplňte pohár 330ml svetlého ležiaku. Ozdobte kúskom limetky a odvážnejší môžu potrieť kúsok hrany pohára Worchestrovkou. Vaše ženy vás za tento drink budú počas horúcich letných večerov milovať!
- Espresso Stout
Vyberiete si radšej čokoládovú zmrzlinu než jahodovú? Uprednostníte skôr kávu než limonádu? Presne pre vás je potom espresso stout. Malé espresso nechajte vychladnúť a prelejte ho do väčšej nádoby či pohára. Doplňte o shot kávového likéru, napríklad Kahlúa, a premiešajte. Pivo aj pivné drinky sa pijú studené, preto mix dajte na polhodinu do chladničky spolu s pohármi, v ktorých budete drink podávať. Po ochladzujúcej procedúre rozdeľte 330ml stoutu do dvoch pohárov a rovnako tak rozdeľte zachladenú kávovú zmes. Ihneď podávajte. Easy, nie? Tento variant dokonca môžete uvariť rovno v pivovare…teda, ak na to máte priestory.
- Posh Ginger Shandy
Už z názvu vyplýva, že sa jedná o vznešený drink. Pre namixovanie tohto drinku si budete musieť skočiť do špeci potravín a kúpiť zázvorové víno. Alebo len pridáte o niečo viac zázvoru, je to na vás. Každopádne, do shakeru pridajte ľad, šťavu z dvoch citrónov, lyžicu zázvoru a lyžicu zázvorového vína (alebo dve lyžice zázvoru). Poriadne prešejkujte, až kým nie je stena shakeru studená a matná od vyzrážanej vody. Rozdeľte mix na dva diely do pohárov na martini a dolejte pšeničným pivkom. Ozdobte zázvorovými paličkami. Poriadny imunitný booster, ktorý je v jesenných a covidových časoch nutný ako soľ.
- Malinové pivné mojito
Do dvoch vysokých pohárov rozdeľte nakrájanú limetku a do každého nalejte po pol panáku rumu. Mažiarom ich trocha pomasírujte, nech pekne limetka pustí šťavu a zmiešajú sa ingrediencie dokopy. Pridajte ľad, lístky mäty a zalejte fajnovým malinovým kyseláčom aka sour ale. Dozdobte malinami. Osviežujúca a vytuningovaná varianta obľúbeného koktejlu je na svete.
Bonus z kúzelníckeho sveta
Presne tak, čo by sme to boli za buranov, keby sme nemysleli aj na naše ratolesti. Fanúšikom Harryho Pottera dobre známy nápoj z rokvilského lokálu U troch metiel si však môžete pripraviť aj doma. Deti tak viac nemusia sŕkať penu z vášho craftu, ale budú mať svoju vlastnú a celú len pre seba!
Síce sa nápoj volá ‚pivo‘, no spoločné s ním má maximálne farbu a spomínanú penu. Rýdzo anglický nápoj pripravíme z dvoch litrov sladkej cream sody, lyžičky karamelového a maslového extraktu (alebo kúskom masla). Na krémovú penu budeme potrebovať smotanu na šľahanie, pol pohára anglickej karamelovej pochutiny butterscotch a štvrť pohára práškového cukru. Cream sodu spolu s extraktmi rozdelíme kľudne aj do ôsmich pohárov a na vrch pridáme šľahačku s butterscotch topingom a posypané cukrom. Poriadna kalorická bomba, takže deťom a aj sebe dávkovať minimálne s polročným rozostupom, aj kvôli ťažšie dostupným surovinám;)
Miešaných drinkov s pivom existujú ďalšie desiatky, no práve tieto sme vybrali tak, aby sme predstavili koktejly z rôznych chuťových druhov pív. Ako radi hovoríme, predstavivosti sa medze nekladú. Ak sme vám teda aspoň trochu nahnali slinky a vyskúšate niektoré z receptov, budeme len radi. Ak ste však zarytí pivári a neradi pivo kombinujete, nevadí. Minimálne aspoň viete, že pivné drinky existujú. A ich že popularita neustále rastie.
Nazdravie!
Nikdy sa predsa nechodí len na jedno??
- Kulinárstvo: Ako kombinovať chute piva a jedla
- Svet craftových pív: Aké trendy diktujú zahraničné pivovary?
- Sklo alebo plech? Hľadáme najvhodnejšiu pivnú nádobu – 1. časť
- Wet Hop 10°: Sviatočné pivko varené tým najčerstvejším spôsobom