Ako bude vyzerať svet craftových pív v roku 2021?

Nebudeme klamať, keď povieme, že pri polnočnom búchaní „šampusu“ si každý jeden z nás želal, aby peklo menom 2020 zostalo už len v učebniciach dejepisu. Peklom si veru prešiel aj svet remeselných pív a pivovarov. Jednoducho všetci by najradšej zabudli a vzhliadali k svetlejším zajtrajškom. Síce sa pivný svet otriasal v základoch, no my máme jednu otázku. Na čo sa môžeme tešiť v novom, dúfajme už bezcovidovom, roku 2021?

Síce už je to druhý piatok, čo sa prebúdzame v roku 2021, no času na novoročné predpovede je stále dosť. Aspoň myslíme, že je. A tak si trúfame spísať zopár prognóz týkajúcich sa sveta craftových pív. Turbulentný minlý rok priniesol do pivného sveta veľa nových zvratov. Niektoré spravili silný škrt cez rozpočet pivovarom aj prevádzkam, no na druhú stranu boli nútení prísť s novými metódami predaja a distribúcie obľúbených craftov. Napriek týmto okoľnostiam ste však mohli ochutnať kopec nových pív a pivných štýlov, ktoré sa pivovary nebáli vyslať do výroby. Základ trendov pre nový rok je teda dosť. A my ich skúsime aspoň zopár vypichnúť.

Hazy IPA bude vládnuť aj naďalej

Kto sa zaľúbil do týchto zakalených, chuťovo aj aromaticky výrazných craftov, má dôvod na radosť. Hazy IPA (v našich končinách skôr známejšie ako New England IPA) rozhodne nestráca na popularite. Práve naopak. Množstvo pivovarov si na vyladených NEIPách zakladá svoju existenciu a posúvajú tak hranice v zdokonaľovaní receptúr na stále vyššiu úroveň. Ľudia si progres a širšiu ponuku tohto štýlu jednoducho pýtajú. Obľúbené sú najmä kvôli lákavým tropickým arómam a krémovej textúre, ktorý naviac svojou intenzívnou chuťou oslovuje aj zarytých vyznávačov horkých kúskov. Obzvlášť obľúbenými hazy IPA’s boli na našom výčape predvianočné Double NEIPA, ktoré celý chuťový zážitok posúvali na úplne iný level.

Názory, ktoré NEIPu pochovávali ešte skôr, než vôbec začala byť celosvetovo populárnou, sú teda dávno zažehnané. Hazy štýl sa vyvíja ďalej, napríklad aj o postup chmelenia INCOGNITO. Incognito je tekutý chmeľový extrakt, ktorý sa používa namiesto skutočného chmelu v peletách. Revolučný spôsob chmelenia vyvinuli na jar 2019 chmeľový mocipáni u Johna I. Haasa. Namiešaný bol najmä kvôli zvýšenému dopytu po pivách s obrovským množstvom použitého chmelu, akými sú práve hazy IPA’s. Totižto, čím viac sa peletového chmelu v procese varenia použije, tým viac sa stratí aj samotného piva. Extrakt Incognito tento problém nemá, keďže sa celý leje priamo do varných nádob. Výslednú chuť dokonca zvýrazňuje viac než klasicky použitý chmeľ. Momentálne majú Haasovci v ponuke extrakty len z pár druhov chmelu, no obľúbenosť Incognita u zámorských pivovarov je veľmi veľká. Je teda otázkou času, kedy sa aj európske remeselné pivovary začnú poohlidať po tomto variante. Zdá sa totiž, že šetrí peniaze a zároveň aj zvyšuje kvalitu produktu.

Balené pivko,…

Azda najväčším zabijákom plánovaného odbytu piva bolo silné obmedzenie resp. zatvorenie tzv. taprooms – konceptu podnikov, ktorých ponuku tvorili craftové pivá v objeme zväčša len zopár sudov. Aby teda sklady pivovarov nezostávali plné, museli prísť s operatívnym vyriešením plných skladov. Tak začalo hromadné fľaškovanie a neskôr plechovkovanie. Či je pivo lepšie zo skla alebo z plechu sme už v minulom článku rozoberali a výber samozrejme necháme na vás. Faktom však zostáva, že čoraz viac pivovarov volí práve plech ako primárny „baliaci“ materiál svojich craftov. Dôvod je prostý. Plech je lacnejší, ľahší, skladnejší a podľa viacerých výskumov aj najvhodnejší materiál na udržanie kvality a trvanlivosti piva.

Pivovary, ktoré si fľaškovanie/plechovanie svojich pív dovoliť nemohli či nechceli, boli odkázaní na výčap zo sudov do fliaš. Presne takého výčapu, aký používame my v Beer Station. Ak ste si teda počas minulého roka chodili pravidelne k nám načapovať fľašu či dve, aj vy ste pomohli hromade minipivovarov prežiť 2020. Vďaka vám si tak budeme môcť stále vychutnávať, porovnávať a rozplývať sa nad umom a remeselnou rukou jednotlivých sládkov. Potľapkajte sa po ramene, zaslúžite si to!

Barrel aged crafty: Kúzlo zrenia piva v bourbonových sudoch

…jeho doručovanie…

Síce to bol rok hodný zadupania pod čiernu zem, no nemôžeme ignorovať aj tie dobré veci, ktoré priniesol. Napríklad také doručovanie remeselného piva až pred dvere je určite služba, ktorá sa do craftovej histórie zapíše zlatým písmom. Zatiaľ čo veľa pivovarov svoje brány zatvorilo alebo drasticky znížilo výrobu, iné začali s dodávkou piva priamo k zákazníkom domov. A kam nedosiahli ich doručovacie možnosti a schopnosti, tam sme opäť nastupovali my. Doručenie pivka sa pre nás stal highlightom prvej vlny pandémie a táto služba u našich zákazníkov zostala doteraz veľmi obľúbená. A to dokonca aj počas leta, kedy bolo jemné uvoľnenie opatrení a ľudia si mali možnosť zájsť na čapované do podnikov. Preto veríme, že napriek postupnému návratu fungovania podnikov do normálu si rozvoz pivka svoje vydobité miesto udrží. Lebo inak sme nášho nového žltého tátoša nemuseli kupovať ?  (humor). 

…a kopec ďalšieho

Okrem vyššie rozpísaných predikcií bude s istotou svet remeselného piva obohatený o ďalšie nové prístupy, trendy a pivné štýly. Dočkáme sa pestovania a používania nových druhov chmeľov, experimentovania s nápojom viac či menej spoločným s pivom – hard seltzer, rozširovania možností tradičných IPA, či otvárania podnikov a vstupu len s očkovacím preukazom…kto vie. Každopádne si myslíme, že napriek roku, ktorý otriasol základmi sveta remeselného piva, sa dokázal adaptovať, prísť s novými nápadmi a dokonca v niektorých prípadoch aj prosperovať. A v tomto smere bude naďalej pokračovať. Aby sme si s úsmevom na perách mohli dopriať náš najobľúbenejší guilty pleasure aj v roku 2021.

Nazdravie!


Nikdy sa predsa nechodí len na jedno??

Návrat hore